fbpx

Procedee de sudare

Procedee de sudare

Dacă vorbim de procedee de sudare trebuie să spunem de la început că devin ușoare dacă ai acumulat cunoștințele necesare, ai aparatura adecvată și echipamentul de protecție necesar.

Majoritatea celor care doresc să obțină o calificare în domeniu au apelat la un furnizor de formare profesională pentru a învăța această meserie. Așadar, te invit să vezi detaliile cursului de sudor electric organizat de Fundația Româno-Germană din Sibiu.

Ce este operațiunea de sudare?

Prin sudare se înțelege unirea, împreunarea a două obiecte, din materiale de obicei metalice sau termoplastice, utilizând căldura sau presiunea – cu sau fără ajutorul unor materiale de adaos.

Sudarea este o asamblare nedemontabilă între două sau mai multe piese: prin încălzire, prin presiune sau prin șoc.

10 procedee de sudare

Procedeul de sudare electrică cu arc incorporează toate procedeele de sudare electrică prin topire.

Procedeul de sudare cu electrod învelit (SEI) [1] este procesul tradițional de sudare care se mai numește sudare manuală electrică (SME). Aparatul de sudură conține o sursă de tensiune care este aplicată unui electrod, iar piesa care urmează a fi sudată este conectată la polul masă al unei surse de tensiune.

Procedeul de sudare automată sub strat de flux [2] este o metodă automatizată de sudare prin energie electrică, la care învelișul pulverulent existent pe suprafața electrodului este înlocuit cu o pulbere fină, denumită flux, ce se presară înainte de trecerea electrodului pe suprafața materialului.

O îmbunătățire a procedeului de sudare SEI este procedeul MIG/MAG [3] care presupune introducerea unui gaz protector la locul sudării. Acest gaz este de două tipuri, și anume: Metal Inert Gas (MIG) și Metal Activ Gas (MAG). Gazele inerte sunt argonul, heliul sau amestecuri ale lor și se folosesc la sudarea metalelor și aliajelor reactive cum ar fi: aluminiul, cuprul, titanul și magneziul. Oțelurile obișnuite de construcții sunt sudate cu gaze active. Electrodul folosit în aceste cazuri este sârma de sudură.

O altă variantă derivată din procedeul de sudare SEI este procedeul Wolfram Inert Gas (WIG) [4] care utilizează sudarea cu electrod nefuzibil în mediul de gaz inert. La acest procedeu arcul arde între un electrod de wolfram și piesa care se sudează. În acest caz electrodul nu are rol de material de material de adaos, deci se uzează lent spre deosebire de electrodul învelit. Prin procedeul WIG se realizează topirea celor două piese care urmează a fi sudate.

O dezvoltarea a procedeului WIG este sudarea cu plasmă [5] utilizată pentru sudarea materialelor extrem de subțiri sau groase până în 8mm.

Alte trei procedee de sudare prin topire sunt procedeul de sudare cu flacără oxi-acetilenică [6], unde sursa de căldură este o flacără oxi-gaz, procedeul de sudare cu fascicul de electroni [7], la care sursa de energie este un fascicol de electroni și procedeul de sudare cu fascicul de fotoni [8], denumită și sudare cu laser.

Procedeele de sudare prin presiune constau în aplicarea unor presiuni ridicate de contact în timpul procesului de sudare. Aceste procedeu de sudare prin presiune se poate realiza în puncte [9] sau în linie [10].

Fundația Româno-Germană Sibiu vă propune un curs de calificare în meseria de sudor electric, unde se studiază toate procedeele de sudare electrică cu arc, care incorporează toate procedeele de sudare electrică prin topire.